Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Κυτταρίτιδα

Οι περισσότερες Ελληνίδες έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της κυτταρίτιδας, που είναι ανεξάρτητο από το βάρος μιας γυναίκας. Και ενώ τα παραπανίσια κιλά μπορούν να εξαφανιστούν, η κυτταρίτιδα επιμένει να υπάρχει και να δημιουργεί μία δυσμορφία στο δέρμα. Οι Ελληνίδες σε σύγκριση με τις Βορειοευρωπαίες εμφανίζουν σαφώς υψηλότερα ποσοστά τόσο στη συχνότητα όσο και στο βαθμό εμφάνισης της κυτταρίτιδας. Η κυτταρίτιδα είναι σίγουρα γυναικείο χαρακτηριστικό.
 
 

Με τον όρο κυτταρίτιδα εννοούμε μια δυστροφική αλλοίωση του δέρματος. Το δέρμα αποκτά την όψη της φλούδας πορτοκαλιού, που στην ουσία πρόκειται για την αλλοίωση της μικροκυκλοφορίας του αίματος λόγω της διαστολής των τριχοειδών αγγείων που αυξάνουν τη διαπερατότητά τους. Ο ελλιπής μεταβολισμός προκαλεί ινώδη σκλήρυνση του συνδετικού ιστού, δημιουργώντας έτσι μια ελαττωματική κυκλοφορία του αιτήματος που εμφανίζεται προς τα έξω, δηλαδή την κυτταρίτιδα.
Πολλές φορές οι αιτίες της κυτταρίτιδας μπορεί να είναι παθολογικές, ενδοκρινολογικές διαταραχές, εσφαλμένες συνήθειες, καθιστική ζωή αλλά και η κακή διατροφή. Αποτέλεσμα όλων ή κάποιων από τους παραπάνω παράγοντες είναι η παρεμπόδιση της επαρκούς οξυγόνωσης του δέρματος με συνέπεια την κατακράτηση υγρών από τους ιστούς, την κακή λειτουργία των αγγείων και τη συσσώρευση πολλών νεκρών κυττάρων. Η ελαστικότητα του δέρματος εξασθενεί και η κυτταρίτιδα μεγαλώνει. Με δύο λέξεις θα λέγαμε πως η κυτταρίτιδα είναι πολλά μικρά κύτταρα μαζεμένα στο ίδιο σημείο. Αποτελεί ένα πολυδιάστατο πρόβλημα και απαιτεί εξαιρετικά μελετημένη αντιμετώπιση.

Ανάλογα με το πως και το τι τρώμε ποικίλλει και ο βαθμός της κυτταρίτιδας. Η κακή διατροφή προκαλεί άμεσα κυτταρίτιδα ενώ η σωστή διατροφή μπορεί να την αναστείλει. Εκτός όμως από αυτά, η κυτταρίτιδα έρχεται ως αναγκαία συνέπεια κακής διατροφής όταν: Γίνεται κατάχρηση λιπαρών, οινοπνευματωδών και υπερκατανάλωση ζωικών προϊόντων. Η σωστή διατροφή και η αύξηση της κατανάλωσης νερού είναι το σημαντικότερο κομμάτι της θεραπείας της κυτταρίτιδας
.

Εννιά βήματα για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας:

  1. Προσπαθήστε να χάσετε κάποια κιλά ακολουθώντας ένα υγιεινό διαιτολόγιο προσαρμοσμένο πάντα σε εσάς. Η παχυσαρκία συνοδεύεται σχεδόν πάντα από την εμφάνιση και την επιδείνωση της κυτταρίτιδας
  2. Αυξήστε στο μέγιστο την κατανάλωση νερού, παράλληλα με τα γεύματα της ημέρας ώστε να λειτουργεί καλύτερα ο μεταβολισμός. Το νερό είναι μία απαραίτητη ουσία, που παίζει καθοριστικό ρόλο στον ανθρώπινο μεταβολισμό όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη).
  3. Περιορίστε την πρόσληψη λιπών και κυρίως ζωικού ή κορεσμένου λίπους. Είναι το λίπος που βρίσκεται σε λιπαρά κρέατα, τηγανητά, μαγιονέζα και κρέμα γάλακτος, αλλαντικά, ζωικά βούτυρα, αυγά, ολόπαχα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα. Τα κορεσμένα λίπη πρέπει να κατέχουν ένα ποσοστό λιγότερο από 10% στη διατροφή μας και είναι αυτά που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας, αλλά και άλλων παθολογικών καταστάσεων όπως χοληστερίνη, προβλήματα καρδιάς κ.ά. Αυτά λοιπόν πρέπει να περιοριστούν και να κυριαρχούν τα μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) και τα πολυακόρεστα (φυτικά λάδια, λιπαρά ψάρια), αλλά και αυτά σε ποσοστά 15% και 10% αντίστοιχα, και ποσότητες που να μην οδηγούν σε παχυσαρκία.
  4. Περιορίστε την κατανάλωση "απλων" υδατανθράκων. Πρέπει να περιοριστούν τα απλά σάκχαρα (π.χ. ζάχαρη), και να λαμβάνουμε την ενέργεια που μας δίνουν οι υδατάνθρακες από τις σύνθετες πηγές τους όπως τρόφιμα ολικής αλέσεως. Έτσι η ενέργεια θα διοχετεύεται πιο αργά στο σώμα, θα μας "κρατάει" για πιο πολύ και θα συμβάλλει και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου
  5. Περιορίστε την καθημερινή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών
  6. Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού και αλμυρών τροφών ( κονσέρβες, τσιπς, αλατισμένοι ξηροί καρποί, αλμυρά τυριά, έτοιμα φαγητά) που προκαλούν κατακράτηση υγρών
  7. Κάντε έναv oρμoνικό έλεγχο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και αν είναι δυνατόν αποφύγετε φάρμακα που μεγιστοποιούν την κατακράτηση και ενοχοποιούνται άμεσα για την εμφάνιση κυτταρίτιδας (π .χ. αντισυλληπτικά)
  8. Κόψτε ή περιορίστε το κάπνισμα στο ελάχιστo
  9. Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα, ξεκινώντας κάποιο σπορ, είτε κάποιο πρόγραμμα γυμναστηρίου ή ακόμη και γρήγορο περπάτημα.

Ευμένης Π Καραφυλλίδης, BSc (Hons), MSc, NYSCDN
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Πανεπιστημίου Leeds M., Αγγλία
Πανεπιστημίου Columbia, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Διευθυντής Διαιτολογικού Κέντρου ΙΑΣΩ General
Διευθυντής Τμήματος Διατροφής eat’n’fit www.youdiet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου